Je bekijkt nu Baliakin en Kooistra aan de leiding

Door Jan van Dijk

Het topduel Jan Groenendijk tegen Alexander Baliakin leek even wat te worden, maar beide spelers vonden remise uiteindelijk ook wel een prima resultaat.
Martijn van IJzendoorn trof met Luuk Terweijden een prooi en daar wist de Nederlands kampioen van 2017 wel raad mee. Hij won snel een schijf en daarna ook de partij. Daarmee staat Van IJzendoorn op het oog stevig op de derde plaats, omdat concurrent Jitse Slump niet verder dan remise kwam tegen Anton van Berkel.
Wouter Ludwig had tot nog toe alleen remises gescoord, waarmee hij de ronde teller was, maar in ronde 10 was het voor hem eindelijk raak, het slachtoffer was Ben Provoost die juist aan een goed toernooi leek bezig te zijn.
Wouter Sipma wil toch nog wat van zijn toernooi maken en van die dadendrang was Hein Meijer het slachtoffer. Dan door naar de Friese deelnemers, die kenden in ronde 10 grote problemen. Voor beide deelnemers was er een nederlaag te slikken.
Gerlof Kolk liep in een vervelende combinatie. Gabriël Heerema kwam in een vervelende positie terecht door een hangende schijf. Hij leek dit te kunnen herstellen, maar zijn tegenstander Jan van der Star heeft een abonnement op beslissingen en sloeg toe met een combinatie.
Vandaag was de laatste dag met een dubbele ronde en dat betekende dat de spelers ’s middags weer achter het bord verwacht werden. Slump en Van IJzendoorn vonden remise wel prima en deden dat vrij snel.
Van der Star blijft beslissingen noteren, vandaag was een hele goede dag voor Van der Star met de maximale score.
Luuk Terweijden was het slachtoffer van deze dadendrang.
Kolk herstelde zich enigszins, door Sipma op remise te houden. Meijer liet zien fitter te zijn dan hijzelf dacht, hij versloeg in de tweede ronde van de dag Van Berkel.
Heerema speelde prima remise tegen Boxum. Groenendijk kwam niet verder dan remise tegen Ludwig en blijft zo achter zo een punt achter op Baliakin. Baliakin speelde namelijk remise tegen Provoost.

Taeke Kooistra in gedachten verzonken. Foto: G. van Dijk

Bij het NK Fries dammen speelde Taeke Kooistra vandaag twee remises maar blijft fier aan de leiding staan met één punt voorsprong. Jelle Wiersma deed goede zaken vandaag met twee winstpartijen en staat nu samen met Frederik Bos tweede. De laatstgenoemde wist in een lastig spel Marten Walinga van het bord te spelen die nu kansloos lijkt voor de titel. Dicky van der Meer speelde sterk tegen Kooistra, beiden moesten de punt delen. Folkert Groenveld haalde de volle buit binnen en is van de nul af en staat nu gelijk met Hein de Vries. Hekkesluiter Frans Kingma had een zware dag en moet twee keer zijn meerdere erkennen in Jelle Wiersma en Folkert Groenveld.