Je bekijkt nu Niet meer . . . 

Door Tjalling van den Bosch

De edele strijders op de 100 velden (en met de 40 schijven) kunnen het zich nauwelijks voorstellen

Niet meer dammen en toch succesvol zijn!! 

Toernooidirecteur van dit NK Dammen Algemeen 2023 is Jan van Dijk (1990); hij damt al zijn leven lang, en op hoog niveau. 
Driemaal kwalificeerde Van Dijk zich voor het NK Dammen Algemeen. 
Zijn debuut vond plaats in Huissen (2014); daar eindigde Van Dijk als 12de en kwam uit op een puntentotaal van 5. 
Het vanwege corona uitgestelde NK Dammen van 2020 (verspeeld in 2021 te Kraggenburg) liet een aanzienlijke verbetering zien; nog niet zo zeer qua plaats in de eindrangschikking (11de), maar het puntentotaal van 11 mocht er zijn. 
Vorig jaar (2022 te Wageningen) verraste Van Dijk alles en iedereen met een 4de plaats met maar liefst 14 punten.    

Begaan . . .

Naast het actieve dammen is Jan van Dijk ook begaan met het dammen ansich! Hij pakt gerust zijn verantwoordelijkheid; zo is hij thans penningmeester van de nationale dambond (K.N.D.B.). 
In die hoedanigheid ontdekte hij dat de organisatie van het Nederlands Kampioenschap Dammen Algemeen 2023 stroef verliep; wat heet, er was geen gegadigde te vinden! 
In deze tijd van ‘alles wordt duurder’ en de daaruit voortkomende bezuinigingen, waren er geen damverenigingen te vinden die financieel en organisatorisch risico wilden lopen. 
Dat stuitte Van Dijk tegen de borst; hij ging zelf op onderzoek uit en door allerlei toevalligheden liep hij zo maar een sponsor tegen het lijf (daarover zo meteen meer). 

Van Dijk vond verder steun, voor zijn plannen om het NK zelf te organiseren, bij zijn damclub (Oerterp/Drachten) en zo is het balletje gaan rollen! 
Direct wist ‘de nummer 4 van vorig jaar’ één ding zeker, hij zou zelf niet meedoen aan het NK Dammen 2023! 
Heel opmerkelijk natuurlijk daar zijn stijgende lijn nog niet tot stilstand lijkt te zijn gekomen! 
Ondanks, of juist doordat (zelf niet meer dammen) is het NK Dammen Algemeen 2023 nu al een groot succes! 
Van Dijk krijgt veel complimenten; hij is zelf trouwens de eerste die aangeeft dat hij het niet alleen heeft gedaan. 
Eerder kreeg hij al de nodige steun van zijn clubgenoten van Oerterp/Drachten en dezer dagen, in Hotel Drachten, zijn het vooral Gerben de Wit (hoofdarbiter) en Hendrik Veenstra (hoofd-ICT) waar Van Dijk niet zonder zegt te kunnen! 
Kortom, Jan van Dijk (even) niet meer dammen maar wel uiterst succesvol! 

Nog één . . . 

Iemand die zich daar ook op kan beroemen is Pieter Kooi.
In 1995 werd Kooi pupillen-kampioen van Fryslân; op indrukwekkende wijze won hij dat bewuste toernooi! 
Met uitzondering van één partij won Kooi al zijn partijen(!); de enige die hij liet ontsnappen was de uiteindelijke nummer twee uit de eindrangschikking (zij het op grote achterstand), een zekere Gerlof Kolk!!

Echter, de succesvolle pupillen-kampioen nam op een bepaald moment in zijn leven een drastische en verstrekkende beslissing . . .; hij keerde de edele damsport de rug toe! 
Kooi werd entrepreneur en is daar, nog steeds, zeer succesvol in. 
Zijn bedrijf ‘Kooi Camerabewaking’ is Europees marktleider op het gebied van camerabewaking!! 
Het bedrijf beschikt over ruim 220 medewerkers die zich in 22 landen inzetten voor de beste tijdelijke camerabewaking en broeidetectie. 
Kortom, Pieter Kooi (even?) niet meer dammen maar wel uiterst succesvol! 

En toen . . . 

Twee succesvolle dammers moet je bij elkaar brengen(!); dat gebeurde op zaterdag 18 maart 2023!
Waarom die datum zo in het geheugen gegrift staat? 
Het was de dag dat (dammer) J.T. Dekker een aanval deed op het wereldrecord kloksimultaan in het Abe Lenstra-voetbalstadion (te Heerenveen). 
Eén van de mannen die zich toen als tegenstander van Dekker opwierp was Pieter Kooi; natuurlijk was de penningmeester van de K.N.D.B. ook aanwezig op het evenement. 
Details ontbreken (Jonatan Faas?), maar na de eerste ontmoeting kwam er een vervolg hetgeen leidde tot het hoofdsponsorschap van ‘Kooi camerabewaking’(247kooi.nl) voor het lopende NK Dammen. 

Succes . . . 

Om één of andere reden valt dit NK Dammen bijzonder positief op; de locatie, welke is uitgezocht op aanraden van Pieter Kooi, past als een warme jas. 
Hotel Drachten (van het Van der Valk-concern) is klassiek en modern tegelijk; ook de spelers die in het hotel overnachten zijn zeer tevreden. 
Daarnaast is de publieke opkomst elke dag meer dan voortreffelijk te noemen; men komt van heinde en ver. 
Zo kwam eerder deze week de Nederlands Dam Kampioen Aspiranten (maar nog wel pupil!) de 13-jarige Alexei Ovsyanko over uit het Eindhovense (met het vliegtuig van Frits Philips?) en ook de bijna 80-jarig Auke Steensma uit Harderwijk kwam even buurten. 
Om even het contrast te duiden tussen deze twee: Alexei is geboren in 2010, terwijl Auke al in 1963 Fries Kampioen Dammen bij de senioren werd!! 

Als klap op de vuurpijl zagen we vandaag Jeroen Otter binnenwippen; Otter mag gezien worden als The Godfather van het shorttrack in Nederland.  
Vrijwel uit het niets bouwde hij een super-team op; denk onder andere aan schaatsers als Sjinkie Knegt en Suzanne Schulting
Voor die unieke prestatie werd hij tijdens het NOC*NSF-sportgala uitgeroepen tot coach van het jaar (en dat had volgens velen nog veel vaker moeten gebeuren, zo uniek schatten echte kenners zijn prestatie in!!)! 

Kortom, naast het sportieve gebeuren is dit kampioenschap ook een geweldig sociaal gebeuren; een plaats om elkaar weer eens te ontmoeten en om nieuwe contacten te leggen. 

#####

10de ronde . . . 

Baliakin-GroenendijkThe clash tussen de nummers 1 en 2 was meer dan we vreesden, maar het werd geen confrontatie waar nog lang over zal worden nagekaart. 
De vraag is wel, of het niet verstandiger was geweest om de witspeler wat langer bezig te houden! Natuurlijk oogt de 62-jarige Baliakin nog fit, maar voor hem gaan de jaren natuurlijk wel tellen. Zeker tijdens zo’n zwaar toernooi (met veel ‘dubbele ronden per dag’) als dit, is het over het algemeen fysiek en geestelijk zwaarder voor een 60-plusser dan voor een ’twintiger’! 
Een voormalig Sovjet-Rus zal zijn zwaktes never-nooit-niet tonen, maar ga er maar gerust vanuit dat deze relatief ‘korte’ partij ‘De Bal’ niet slecht uitkomt! 

Ludwig-Provoost; De partij die we gisteren al even aanhaalden!! Twee nog ongeslagen spelers, die vanmiddag dus mogen dienen als slachtvee voor de koplopers! Rond 40ste zet greep Provoost mis en Ludwig is er dan de man niet naar om zo’n buitenkansje niet te verzilveren; 2-0. 

Wouter Ludwig (Foto: G. van Dijk)

Nu is de cruciale vraag; hoe gaan de beide kemphanen van deze partij met de uitslag om! Zou het een voordeel zijn (voor Baliakin) om nu de degens te moeten kruisen met een aangeslagen Provoost of zou het een nadeel zijn? Een gewonde leeuw is zeer gevaarlijk!! 
En natuurlijk andersom; zou het voor Groenendijk een nadeel zijn om de opgetogen Ludwig te treffen die net z’n eerste overwinning heeft geboekt, of zou Wouter te optimistisch worden?!?  Winnen smaakt nu eenmaal naar meer! 

Slump-Van Berkel; Tsja, wel spannend, niet enerverend; 1-1. Altijd is er hoop dat de 24-jarige Jitse Slump eens een ‘stapje omhoog’ maakt; zijn klasse moet nodig eens gevierd worden! De geboortepijn heeft nu lang genoeg geduurd!

Terweijden-Van IJzendoorn; De instelling van Terweijden is heerlijk ongekunsteld; de resultaten zijn er niet naar, maar het voorziet het leerproces van interessant materiaal; 0-2. 

Kolk-Boxum; Het werd Jeroen Otter duidelijk gemaakt dat Kolk niet ‘des Kolks’ damt; de helderheid en frisheid ontbreekt door de vele zuuraanvallen die hij te verduren heeft gekregen in dit toernooi! Topschaker Kasparov zei dat bij tegenslag één ding heel belangrijk is: ‘Vergeten, tegenslag direct vergeten”!Als de schijn ons niet bedriegt, is Boxum daar een kanjer in!! 

Heerema-Van der Star; Oef; de 13de zet van wit ging goed, de 14de lijkt ons de bron van veel ellende! Eindelijk wordt Van der Star eens beloond voor zijn inspanningen; 0-2. 
Na twee plotselinge nederlagen heeft Heerema misschien ook wat aan de woorden van Kasparov; “Vergeten”

Meijer-Sipma; De zeker niet onfitte Meijer is net als de koploper 62 jaren oud en dus gaan ook voor hem de jaren (en die dubbele ronden!) echt wel tellen. Na zo’n 4 uur intensief dammen zakte de witspeler door de hoeven; 0-2! 

‘De Bal’ nog steeds op kop, op één punt gevolgd door Groenendijk. 

#####

De 11de ronde . . . 

Van IJzendoorn-Slumphier moeten we zo positief als maar mogelijk is over zijnBRRRRRR, SCHREKLICH!!!!!!!! 
Het is natuurlijk wel zo dat beide jonge heren het ’s ochtends enorm zwaar te verduren hebben gekregen! 

Sipma-Kolk; na zijn zege op Meijer van vanmorgen wilde de witspeler natuurlijk graag doorstomen en tegen een groggy Kolk (vanmorgen verlies tegen Boxum) moest dat kunnen. Vreemd genoeg damde Kolk weer zoals velen hem kennen; fris en fruitig. 
De Fries (Kolk dus) kreeg dan wel geen winstkansen, maar De Sip ook niet; 1-1. 

Boxum-Heerema; hier waren de kaarten op voorhand net zo geschud als in de vorige partij, maar ook hier werden geen kansen gecreëerd en ‘de computer’ gaf hun daarin gelijk; 1-1. 

Van Berkel-Meijer; Hoe hij het flikt mag een wonder heten, maar de zwartspeler herstelde zich op wonderbaarlijke wijze van de dreun die hij vanochtend kreeg te incasseren! Van Berkel werd slachtoffer van het sloopwerk op zijn ‘lange (linker) vleugel’; het eindspel werd kordaat door de Meijer naar winst gevoerd; 0-2. 

Van der Star-Terweijden; ‘geen kansen gecreëerd’ is niet van toepassing op deze partij; tjonge, zeker driemaal sloeg ‘de computer uit’! Tweemaal werd het ‘een piek’ (‘computer sloeg terug); kansen gemist!! De derde bleef staan: 2-0. 
Kassa voor Jan . . . van der Star! Tweemaal het volle pond; totaalscore met 100% verhoogd! Proficiat Jan. Fortis Fortuna Adiuvit.

Groenendijk-Ludwig; lastig om van de zwartspeler te moeten winnen! Te meer daar Ludwig in zo’n geval als in deze partij niet per se op spanningen uit is! Er moest wel flink gerekend worden, maar dat is normaliter voor beide geen probleem; zo ook nu niet; 1-1. 

Provoost-Baliakin; De eerste vraag was ‘hoe de vlag erbij hangt’? Baliakin redelijk goed en Provoost?? Zou de laatste na zijn eerste nederlaag in dit toernooi ineens leeglopen of juist ten goede getergd zijn! Het laatste! Natuurlijk is er dan altijd nog die psychologische druk die een opponent van Baliakin altijd zal voelen! Je krijgt tegen de laatste nooit en te nimmer rust; zo lang je het fout kan doen, zal De Bal je overhoren!! Nu was het na 62 zetten genoeg: 1-1. 

Usio Conclusio . . . 

Alexander (De Grote) Baliakin gaat aan kop met 17 punten (6-5-0) met één punt minder volgt Jan Groenendijk (5-6-0). 

Alexander Baliakin (Foto: G. van Dijk)

Morgen staan Balkiakin-Van der Star en Heereman-Groenendijk op de rol; u ben wederom van harte welkom. 

Vanaf 13.00 uur vangt de 12de ronde aan!