Je bekijkt nu Jan Groenendijk pakt na een zinderende strijd zijn derde NK titel

Drie op rij voor Groenendijk (rechts op de foto) bij het NK Dammen. Taeke Kooistra (links) pakt naast het NK FRYSK! ook de titel bij het NK Fries dammen. 
foto: G. van Dijk

Door Jan van Dijk en Martin Walinga

Het Nederlandse kampioenschap dammen kende net als de voorgaande edities in Wageningen en Kraggenburg een spannend slot. Want wederom moesten Jan Groenendijk en Alexander Baliakin via barrages uitmaken wie de Nederlandse titel zou veroveren. En net als de eerdere twee keer trok Groenendijk de titel naar zich toe. Een bijzondere prestatie. Groenendijk moest om überhaupt in aanmerking te komen voor de barrage zich eerst ontdoen van Luuk Terweijden. Dat lukte en Baliakin kwam niet verder dan remise tegen Wouter Sipma. Na maar liefst zes barragepartijen was Baliakin eindelijk verslagen. Een ware uitputtingsslag.

Vlnr: Alexander Baliakin (2e), Jan Groenendijk (1e) en Jitse Slump (3e)
Foto: G. van Dijk

Voor plaats drie en vier kwam er ook een barrage aan te pas. Martijn van IJzendoorn wist namelijk niet te winnen van Hein Meijer en Jitse Slump boekte datzelfde resultaat tegen de jongste deelnemer, Matheo Boxum. In de tweede barrage partij wist Slump IJzendoorn te verslaan. Dat leverde hem de derde plaats op, maar daarnaast ook de nationale grootmeestertitel. Goed om te vermelden is ook zeker plek vijf, die wordt ingenomen door Wouter Ludwig. Die speelde remise tegen Jan van der Star en dat betekend dat hij net als de top vier geen partij verloor en zo een prachtig resultaat noteerde. De Friezen hadden het zwaar in het toernooi, maar beide sloten het toernooi wel goed af met een remise. Gerlof Kolk deed dat tegen Anton van Berkel. Gabriël Heerema tegen Ben Provoost.  

Dan de laatste ronde bij het NK Fries dammen: in het vroege eindspel leek Hein de Vries Frans Kingma te verschalken maar één onnauwkeurigheid en het voordeel verdween. Deze zat verborgen in een ingewikkelde voortzetting welke echter niet werd gevonden, een paar zetten later pakte De Vries Kingma in.  Walinga leek het flankspel van Van der Meer onder controle te hebben en bracht met een centrumschijf de stelling onder druk, miste een directe winstgang maar herstelde kort later met een winnende combinatie. Groenveld kreeg meerdere kansen in het eindspel tegen Wiersma maar wist er geen te verzilveren, uiteindelijk werd de vrede getekend. Dan de belangrijkste partij van de laatste dag, Frederik Bos moest het opnemen tegen Taeke Kooistra. Kooistra speelde een scherpe en gedurfde openingszet die veel rekenkracht vergde. Een normaal lijkende zet van Bos werd hardhandig afgestraft en met schijfvoordeel ging Kooistra met de winst en uiteindelijk zijn eerste titel Nederlands kampioen Fries dammen aan de haal. 

vlnr: Hein de Vries (3e), Taeke Kooistra (1e), Jelle Wiersma (2e)
Foto: G. van Dijk

Alle detailuitslagen NK dammen op: 
https://toernooibase.kndb.nl/opvraag/standen.php?taal=&kl=23&Id=46073&jr=24&afko=23

 en NK Fries dammen op: 
https://toernooibase.kndb.nl/opvraag/standen.php?taal=&kl=23&Id=46468&jr=24&afko=23