Je bekijkt nu Jitse Slump nadert podiumplaats, Jelle Wiersma staat nog op een half punt achter koploper Taeke Kooistra

De dag voor de slotdag werd geopend door de wethouder, Pieter van der Zwan, bij de oudste deelnemer die het op mocht nemen tegen de jongste deelnemer van het gezelschap.

De oudste deelnemer, Hein Meijer, werd onder druk gezet door het jonge talent Matheo Boxum. Het bleek de langste partij, maar de oudste deelnemer hield goed stand en haalde de remise binnen.
Wouter Ludwig kreeg voordeel tegen Anton van Berkel, maar het voordeel sloeg niet door waardoor tot remise besloten werd.
Luuk Terweijden speelt attractieve partijen, maar deze partij werd hij weggedrukt door een aanvallende Ben Provoost, die zijn voordeel verzilverde met een kleine combinatie.
Jitse Slump speelde een zeer vermakelijke pot tegen Wouter Sipma. Lang ging de strijd gelijk op, totdat Sipma een lichte forcing miste waarmee Slump schijfwinst kon forceren. Een mooie overwinning voor Slump. Die daarmee mee blijft doen voor de derde plaats.

Foto: G. van Dijk


Gerlof Kolk speelde een goede partij tegen Martijn van IJzendoorn. Maar Van IJzendoorn zag het gevaar en werkte af naar remise. De titelkandidaten deden deze ronde hun best om nog een overwinning toe te voegen aan het totaal, maar hun tegenstanders hielden stand.
Gabriël Heerema tegen Jan Groenendijk en Van der Star tegen Alexander Baliakin. Dat zorgt ervoor dat er een spannende slotronde in het verschiet ligt. Want Baliakin staat wel een punt voor, maar Groenendijk heeft op papier een makkelijkere loting. En bij gelijk eindigen komen er barrages aan te pas.

Foto: G. van Dijk

Bij de voorlaatste ronde van het NK Fries dammen is Jelle Wiersma na winst op Frederik Bos een halve punt ingelopen op de koploper Taeke Kooistra. Het had erger gekund want Groenveld liet de winst glippen in het eindspel tegen Kooistra. Walinga probeerde een nieuwe openingsvariant maar blunderde en verloor van De Vries.  Dicky van der Meer speelde sterke partij tegen Frans Kingma die zich in het eindspel verkeek op een door hem uitgehaalde combinatie.

’s Avonds werd het NK FRYSK! gehouden. 23 Deelnemers speelden in totaal 7 ronden. Taeke Kooistra die op het reguliere toernooi zijn vorm laat zien speelde hier ook de meeste spelers van het bord en werd verdiend kampioen. Hij plaatst zich hiermee voor het WK FRYSK! dat gehouden wordt op 25 februari 2024 in het oude stadhuis van Franeker.