Je bekijkt nu Anton van Berkel
Anton van Berkel

Van Berkel, begin 50, is begonnen met het tweede deel van zijn damleven; de finale in Drachten wordt zijn 14de finale. Zijn beste NK-resultaten waren een gedeeld 2e plaats in Surhuisterveen en een 6e plaats in Huissen, wat hem zijn nationale grootmeestertitel opleverde. In Wageningen deed Van Berkel mee in de middenmoot met een mooie achtste plaats, wat is er mogelijk in Drachten?

Van Berkel was in de leer bij wijlen nationaal meester Ad van Tilborg. Al snel waren de eerste nationale jeugdtitels een feit. Bij de senioren haalde hij vervolgens 6 nationale titels bij het sneldammen en het rapiddammen; maar liefst 11 keer stond hij op het podium bij het rapiddammen. Ook internationaal waren er aansprekende sneldamresultaten: een 5e plaats op een EK en een 7e plaats op een WK. Eenmaal werd hij open kampioen van Nederland.

Ooit had Van Berkel tot tweemaal toe een wereldrecord in zijn bezit, in zowel het simultaan dammen (tegen 249 tegenstanders) als in het kloksimultaan dammen (tegen 32 deelnemers); beide wereldrecords zijn inmiddels in andere handen terecht gekomen.

Twee keer won hij een WorldCup: bij het Russisch dammen. Het leverde hem ook op het 64-veldenbord de internationale meestertitel op.