Je bekijkt nu Alexander Baljakin

GMI Alexander Baliakin is 62 jaar en heeft inderdaad geen traditionele Nederlandse naam; hij is dan ook geboren in Archangelsk (Rusland). Hij werd driemaal (om precies te zijn in 1982, 1988 en 1989) kampioen van de machtige (zeker op damgebied) USSR.

Sinds 2004 is hij gerechtigd om onder de Nederlandse (dam-)vlag uit te komen (sinds 2010 heeft hij een Nederlands paspoort). Baliakin heeft in totaal 17 maal (dus onafgebroken sinds 2004!!) meegedaan aan het NK Dammen Algemeen en zich de titel maar liefst 8 maal toegeëigend!! De laatste keer dat hij Nederlands damkampioen werd was in 2019. Baliakin is tegenwoordig Trainer TeamNL KNDB.

Baliakin weet ook op psychologisch gebied van wanten; kortom, hij is en blijft dus een bepalende factor in de strijd om de Nederlandse senioren damtitel. Bij het NK in Wageningen liet hij dit nogmaals zien door barrages voor de titel af te dwingen. Maar de titel bleef bij Groenendijk.

Hij is vanaf 1-1-2021 trainer van TeamNL KNDB geworden. Daarom is hij de laatste jaren niet actief als dammer in individuele toernooien en neemt alleen nog aan het NK deel. Daar vindt een scherpe confrontatie tussen de trainer en zijn leerlingen plaats.