Je bekijkt nu Jan Groenendijk

Titelverdediger GMI Jan Groenendijk is 25 jaar en ondanks dat hij in 2015 (op 17-jarige leeftijd dus!) vice-wereldkampioen werd, debuteerde hij pas in 2019 op het NK Dammen Algemeen; hij werd toen gedeeld tweede. Tot in de dying seconds van dat bewuste WK 2015 had JG Superstar de wereldtitel in handen, totdat de Franse grootmeester Arnaud Cordier hem het zo vreselijk belangrijke puntje ontfutselde! Groenendijk werd tweede en als gevolg daarvan mocht hij het in een tweekamp om de wereldtitel opnemen tegen Boomstra; die match eindigde in een duidelijke overwinning voor de laatste.

Jan Groenendijk kon in het verleden wel eens heel lang nadenken tijdens zijn wedstrijden en daardoor vaak in tijdnood komen maar daar is aan gewerkt en hij heeft dit probleem met succes achter zich gelaten.

Na het WK van 2016 heeft de tijd niet stil gestaan voor Jan Groenendijk, zijnde winnaar van Abidjan Open 2019, IMSA World Masters Blitz 2019, Polish Open 2019 en Nijmegen Open 2018. In 2022 voegde hij daarbij de Europese titel. En ook 2023 is tot nog toe een succesjaar. Met drie gewonnen world cups, Drancy, Rotterdam en Riga zette hij allen op zijn naam.

Jan Groenendijk is de huidige damkampioen van Nederland. In Wageningen versloeg hij in de barrages Alexander Baliakin om zo zijn titel te prolongeren.